FOTO: Pixabay.com

NEOBIČNE I ZANIMLJIVE ČINJENICE! Fudbal je jedini sport koji je igralo nekoliko generacija članova iste porodice na najvišem nivou

Fudbal je prepun drugih neobičnih i zanimljivih činjenica. Na primer, fudbal je jedini sport koji se igra na svim kontinentima, što ga čini najrasprostranjenijim sportom na svetu. Takođe, fudbal je jedini sport koji je igralo nekoliko generacija članova iste porodice na najvišem nivou, kao što su na primer braća Bobi i Džek Čarlton i njihov brat-cimer, tadašnji golman engleske reprezentacije Gordon Benks.

Pored toga, jedna od najneobičnijih situacija u fudbalu dogodila se 1969. godine tokom utakmice između Fudbalskog kluba Trenčín i Fudbalskog kluba ŠKP Dukla Praha u Čehoslovačkoj. Tokom utakmice, golman Trenčína je nekoliko puta uspešno odbranio udarce protivničkih igrača, ali je svaki put lopta nakon odbrane pogodila jednog od golova. Na kraju utakmice, Trenčín je izgubio sa 2-0, ali je njihov golman zabeležio 12 odbrana i 2 postignuta autogola.

U fudbalu postoje i mnoge zanimljive statistike, kao na primer činjenica da je engleski fudbaler Alan Shearer najbolji strelac u istoriji engleske Premijer lige sa ukupno 260 postignutih golova. Takođe, brazilski fudbaler Pele smatra se jednim od najboljih igrača u istoriji fudbala, a tokom svoje karijere postigao je ukupno 1281 gol na 1363 utakmice, što ga čini najefikasnijim igračem u istoriji fudbala.

FOTO: Pixabay.com

Slični postovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *